Home Медиите за нас

В село Арчар иманярството е основен поминък и римските монети са напълно равностойна разменна валута заедно с българските пари

  Да се появиш към 10-11 сутринта в Арчар е като да си играеш на ястреб. Можеш да им откраднеш дечицата и няма кой да те спре. Защото „всички са на работа", обясняват по-възрастните жени и младите майки. Тези дами се въртят в една от двете кръчми на видинското село, и по-точно на циганската му махала. Която фактически си е Арчар-2, ако не и направо 1.

 

Иманяри грабят античен град

Античният град Рациария край видинското село Арчар е обект на жестоки иманярски набези. Да срещнеш човек с металотърсач тук, е все едно да видиш рибар с въдица на Дунава. Зеят ями, изкопани с кирки и лопати, а булдозерите са на денонощна смяна. Бавно, но сигурно археологическият обект се превръща в лунен пейзаж.

 

Иманяри разрушиха стогодишен паметник край Арчар

Иманяри разрушиха стогодишен паметник край античната крепост "Рациария" при село Арчар. Осквернен - счупен на две, е поставеният през 1907 година от признателните жители на село Арчар паметник в памет на загиналите за освобождението на България румънски войни през 1877/78 година в Руско-турската освободителна война.
Край разрушения паметник са разпилени и човешки кости, който най-вероятно са част от тленните останки на погребаните тук румънски войни, каза кметът на селото Емил Георгиев.

 

ПЕТРИ. Петър Трифонов

 

www.pe-tri.eu

1. Интериорни и екстериорни пластични решения с оригинални съвременни или традиционни български мотиви
2. Мебели от масивно дърво по индивидуален проект
3. Мебели от естествени природни форми
4. Проектиране и изработка на дърворезбовани тавани, розети
5.Проектиране и изработка на художествени предмети за бита и украса
6.Дърворезбовани пана, пластики, табели
7. Изработка на приклади за ловно оръжие и дръжки на пистолети 

 
Авторизация
Кой е тук?
В момента има 13 посетителя в сайта
Полезни връзки: