Home Медиите за нас Иманяри грабят античен град

Иманяри грабят античен град

Античният град Рациария край видинското село Арчар е обект на жестоки иманярски набези. Да срещнеш човек с металотърсач тук, е все едно да видиш рибар с въдица на Дунава. Зеят ями, изкопани с кирки и лопати, а булдозерите са на денонощна смяна. Бавно, но сигурно археологическият обект се превръща в лунен пейзаж.
Рациария крие в недрата си хилядолетна история. Градът е основан през първи век от нашата ера. По-късно става столица на римската провинция Крайбрежна Дакия.
Император Анастасий е ценял стратегическото му значение. За това свидетелства мраморна плоча с надпис, която владетелят наредил да бъде поставена на главната порта на града: "Анастасиевата Рациария винаги да процъфтява".

Археологическите разкопки доказват, че Рациария е бил един от културните и икономически центрове на Римската империя. Повече от два века с най-значимият град в днешна Северна България. Тук се е намирала една от оръжейниците на дунавската флотилия.

В Рациария са открити 50 различни по вид и характер златни и сребърни накити, изумителни със своя финес и прецизна изработка. Открита е и фигура на Херакъл, образец на античното скулптурно изкуство. Намерени са 24-каратово златно съкровище, надгробни плочи и саркофази, изящни многоцветни мозайки. Както при разкопките на Помпей и Херкулан, златното съкровище е открито не в дворец, а в жилище.

През
1991 г. обаче разкопките са прекратени поради липса на средства. Археолозите са убедени, че обектът е много по-голям, отколкото е разкрито, и има още много за проучване.

Днес Рациария е иманярската Колхида. Находките, които излизат от земята, минават границата и потъват в частни колекции. Безвъзвратно изчезват римски шлемове, монети, съдове, наколенници, маски, апликации на колесници и какво ли не още.

От години областният град Димово не отделя никакви средства за охрана на обекта. Пазачите са социално слаби, наети по програмата за временна заетост. Безпомощни са да спрат иманярската инвазия. Едва миналата година е открит полицейски участък на територията на кметство Арчар.

Въпреки няколкото присъди за незаконни разкопки варварството продължава с пълна сила. Декларация на 44-та национална археологическа конференция от
2005 г. сочи, че около 70 процента от територията на Рациария е безвъзвратно унищожена. Включително проучени и консервирани сектори.

Но кой да чуе?

Копка след копка, яма подир яма някогашният процъфтяващ град на император Анастасий чезне от картата на България.

Линк към оригиналната статия

 

Коментари  

 
0 #1 profile 2018-11-01 17:23
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Цитиране | Докладвай на администратор
 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Авторизация
Кой е тук?
В момента има 11 посетителя в сайта
Полезни връзки: