Home Медиите за нас Иманяри разрушиха стогодишен паметник край Арчар

Иманяри разрушиха стогодишен паметник край Арчар

Иманяри разрушиха стогодишен паметник край античната крепост "Рациария" при село Арчар. Осквернен - счупен на две, е поставеният през 1907 година от признателните жители на село Арчар паметник в памет на загиналите за освобождението на България румънски войни през 1877/78 година в Руско-турската освободителна война.
Край разрушения паметник са разпилени и човешки кости, който най-вероятно са част от тленните останки на погребаните тук румънски войни, каза кметът на селото Емил Георгиев. Според него няма съмнения, че паметникът е разрушен от иманяри, които от години копаят с верижни трактори и с кирки в района, търсейки антики.

Паметникът е поставен на това място преди век и от неизвестен автор. Той е висок 2,47 м и е от бял камък. Признателните жители на село Арчар го поставят в памет на около 4500-те геройски загинали румънски войни през 1877/78 година. Никой повече от век не е посягал на светинята.

Емил Георгиев уточни, че в момента се обмисля вариант за преместването на паметника на достъпно място, което обаче в момента не може да стане поради невъзможността до мястото на паметника да се стигне с техника. Иманярите са разорали и изкопали огромни ями в района и теренът на античната "Рациария"
прилича на лунен пейзаж.

Линк към оригиналната статия

 

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Авторизация
Кой е тук?
В момента има 11 посетителя в сайта
Полезни връзки: